Eseményeink 2023-2024

A korábbi eseményeinket a gombokra kattintva érhetik el....

Farsangi Túra Hetésben

2024. február 3. 

Farsang - a farsangi jelmezek a tájban nagyon jól mutatnak, hát még a szórakozás közben. 
Már második alkalommal tartotta meg a Mesés Hetés a farsangi túráját. A bödeházi Kultúrpajtától indultunk, a gáborjánházi kultúrnál volt a pihenőpont, majd vissza. 

A farsang hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és számos kultúrában fontos ünnepnek számít. A farsangi időszak a téli hónapok komor hangulatát színes és vidám eseményekkel igyekszik feldobni. Az egyik különleges és összetartó elem a nagyszülők részvétele, akik nemcsak támogatják és örömüket lelik a gyerekek farsangi jelmezbe öltöztetésében, de maguk is jelmezbe bújnak, hogy együtt élvezzék a vidám eseményeket. Hetésben ma a gyerekek és nagyszülők együtt indultak el egy szép napsütötte túrára, amely tele volt nevetéssel és játékkal, a fotóponton egy titkos lépcsőn egy meseerdőbe érkeztek. Ez az együttlét nemcsak a hagyományok ápolását jelenti számunkra, hanem erős családi és baráti kötelékeket is épít, és emlékezetessé teszi a farsangi ünnepeket minden generáció számára. Korábban Hetésben "macskuráztak", házról házra jártak jelmezben, a lényeg, hogy ne lehessen felismerni őket, találgatták, ki lehet a jelmez alatt. Most ezt a vidám farsangi hangulatot, próbáljuk feléleszteni, de már egy modern formájában. Tavaly kezdtük, egy 5 km-es séta volt, és örömöt és beszélgetéseket hozott a résztvevőknek. Az idén ugyanezt a távot választottuk, 31-en vettünk részt a sétán. Köszönjük Gáborjánházának és Bödeházának a befűtött helyszíneket, a teát, s a túra után a Mesés Hetés Egyesület még egy hetési/zalai étellel, a húsos répával és farsangi fánkkal is megkínálta a túrázókat - a finom ebédet a Főnix Fogadó készítette - megbeszéltük, hogy jó hangulatban, kedves embereket hozott össze a mai túra, akik a farsangi jelmezeket a kabátos túrával ügyesen megoldották. Köszönjük mindenkinek a részvételt! Jövőre folytatjuk!

Az esemény Facebook mappája 113 képpel... 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.700840878833025&type=3 

Koccintás és túra

Zsitkóc-Bödeháza 2023

2023. december 30-án közel háromszázan túráztunk Zsitkócból Bödeházán át a Hetés Barátság Parkban lévő Koccintásra. A parkban négyszázan ünnepeltük az év zárását, és köszöntöttük koccintással az új évet. Bödeházáról együtt sétáltunk át Zsitkócra. Köszönjük szépen az együttműködést a Mesés Hetés Egyesületnek és a többi szervezőnek! 

A szervezők: Občina Dobrovnik – Dobronak Község; Občina Bödeháza – Bödeháza Község Önkormányzata, KS Žitkovci – Zsitkóc HK, KD Solzice Žitkovci – Zsitkóci Gyöngyvirág Kulturális Egyesület, Mesés Hetés Egyesület, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik – Környezeti és Idegenforgalmi Intézet Dobronak, Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Dobrovnik - Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. 

Közmeghallgatás

2023. december 

Karácsonyfa a határon

Jennifer és Rezső felajánlott egy fát a határra, a 425-ös határkőhöz, ahogy korábban szoktuk lehetett hozni rá díszeket, köszönjük a felajánlást, és Szekeres Aninak és az unokájának a három új díszt a fán... igazán csodásak... a díszítés pillanata...

Hetés Adventi Vásár 2023

Igazi vásárlátogatós adventi napsütés lett délután volt. Nagyon szépen köszönjük a háttérmunkásoknak, a sok előkészítő és utómunkát, amit a rendezvényeinkért tesznek, álljon itt a nevünk is: Bedő Andrea polgármester, Végi Zsuzsanna alpolgármester, Büki Lajos képviselő, Baranyai János falugondnok, Csupor Atilla közművelődési munkatárs, Anaisz, aki diákmunkásként vett részt az eseményen, és Jennivel feldíszítette a fáinkat és természetesen a Mesés Hetés Egyesület önkéntesei: Szőkéné Csuka Edit elnök, Szabadi Olgi alelnök, Bedő Lívia titkár. Köszönöm mindenkinek a háttérmunkát! Külön köszönöm Végi Csaba esperesplébánosnak, hogy advent második vasárnapján a reményt, a második adventvasárnap szellemében elhozta közénk és Vigh László országgyűlési képviselőnek, hogy meggyújtotta az adventi gyertyánkat.
A gyerekekről sem feledkeztünk meg! Gyereksarok volt bent a melegben a Dedi Kreatív Műhellyel, a gyerekek az alkotásaikat természetesen haza is vitték, biztosan örültek a nagyszülők az általuk készített alkotásoknak! 

Fellépőink, a Tófej Szivárvány Dalkör és a Dobronaki Nótázók voltak, akik végül velünk közösen is énekeltek egy dalt. A dal szövegét a műsor előtt kiosztottuk a pajtában lévőknek.

Adventi gyertyagyújtások

Az idei évben is, a falulakók kérésére megtartottuk az adventi gyertyagyújtásokat, köszönjük Végi Csaba esperesplébánosnak a gyertyagyújtásokat, a felkészülést. Az első gyertyagyújtásnak a videóját más is megtekintheti itt. 
Minden eseményt beszélgetve, teázva fejeztük be, hangolódva az ünnepre...

Nemezelés Workshop

2023. november 11.

Dedi Kreatív Műhelye tartott nemezelés workshopot a településünkön. Jó hangulatban, úgy döntöttük, folytatjuk. 2024-ben is...

Bödeháza Kreatív

IOD technika Asztalosfabrikkal 

2023. szeptember 17. 

Autómentes Nap 2023

2023. szeptember 22. 

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. 750.000 Ft-os támogatásával valósult meg a 2023. évi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvény. A pályázat forrását az Energiaügyi Minisztérium biztosította a Támogató részére. 

Hazahívó

2023. augusztus 26.

Az 1910-es keresztnél, a két falurészt régebben elválasztó, mára inkább összekötő Trianoni emlékkőnél kezdődött ünnepi szentmisével az ünnep. Végi Csaba bödeházi származású esperesplébános cereblálta a szentmisét, mely előtt Leinerné dr. Zsálek Judit szavalta el Radnóti Miklós "Nem tudhatom" című versét, s Kolosa Tanja énekelte el a Himnuszt. A misén közel hetvenen vették részt. A mise után ebédre várta a település a vendégeit. Nem maradhatott ki a hetési kemencében sült kerek perec és egyik régi/nemsokára új falulakónk két meglepetés fumuval szolgáltatta a desszertet a finom ebéd után. Ezúton is köszönjük a nemes gesztust!

Ezen a napon került átadásra első alkalommal Díszpolgári cím, illetve polgármesteri dicsérő oklevél... ennek a részleteit a gombra kattintva éri el. 

Hetés Fesztivál 2023

2023. augusztus 10. 

Nagyjából kétszázan vettek részt a rendezvényen, ahol a kemencében sült perec és fumut is kóstoltunk. A Lenti Könyvtár támogatásával kosárkötés bemutatásával Eliza Műhelye segítségével lehetett kipróbálni, megnézni a fogásokat. Köszönjük az MNMI támogatását, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a Hetési ruházat megújításával kapcsolatos fotókiállítást Solarics Dávid fotóival. Köszönjük a zsitkóci babákat a göntérházi viselettel, a gáborjánházi padokat... jelen voltak a kabaláink is Barka és Vili, és elkészült az új képeslapunk is. A képen a fotópontunk...

Dombérozó

Nova Aratónapok - Hetés a szomszéd...

2023. július 8-án a Mesés Hetés kivonult a szomszédos Göcsej rendezvényére meghívásukra! Köszönjük a meghívást, nemcsak Bödeháza, hanem Göntérháza, Kámaháza, illetve Szijártóháza is képviseltette magát. Sokan voltak kíváncsiak a térségünkre, s Palya Bea is fotózkodott a hetési fotópontnál velünk... Köszönjük Fehér Andreának a hetési viseletet. Ez a nap volt az első Mesés Hetés mese ideje...

Hetés Vendégül Lát 2023

2023. május 21.

Négy magyarországi hetési település összefogása, 15. éve. Hetés kitárja kapuit. Az idén csodás időben nagyon jó hangulatban telt. Köszönjük mindenkinek, aki segített, aki itt volt. Aki nem, az pedig nézze meg a fotókat és jöjjön jövőre! Az eseményt a négy település önkormányzata, polgármestereivel, képviselőivel együttműködésben támogatta - Szijártóháza - Bán Lajos, Gáborjánháza - Pantó László, Zalaszombatfa - Szabó Zoltán és Bödeháza - Bedő Andrea. Támogatónk volt még Lenti KSZR, az Asztalosfabrik, a Dobronaki Nótázók, a Zsitkóci HK elnöke, a Zsitkóci Önkéntes Tűzoltók. Együttműködő partnereink az árusaink is. Illetve a bödeházi napon van Bödeháza búcsúja is. Köszönjük a Végi családnak a kápolna dekorációját, illetve Pete Polgár Máté plébánosnak a búcsúi szentmisét!
Ezen a napon volt Aszakkör bútorfestő szakkörének, kiállításának megnyitója is. Köszönjük az NMI támogatását. 

Országfásítás 2023

Bödeháza az Országfásítás pályázaton 10 eperfát igényelt és meg is kapta a lehetőséget az ültetésre. Az AlpinGreen Kft-vel nem először dolgozunk együtt, Tóth-Tanner Balázs ügyvezető és Trajtli Szabolcs szakszerűen az országfásítási szabályoknak megfelelően talajlazítással és megfelelő méretű gödör elkészítésével indult (persze szigorúan kávézás és teázás után) Az ellenőrzést a Zalaerdőtől Primusa József végezte, aki tevékenyen segített is. Végi Csabának köszönjük a kölcsönvödröt s a falugondnokunknak Baranyai Jánosnak a segítséget.

Hetés Húsvéti Vásár 2023

2023. április 2.

Szép időben sikerült megtartani a húsvéti vásárunkat. Körülöttünk felhők tornyosultak, a környező falvakban esett is az eső de Hetésben csodaszép napsütés. Így 3 szivárványt is fotózhattunk egy eseményen. A természeti kincseket túl természetesen a közösségünk is igazi kincseket lelt, az árusaink újra kitettek magukért és igényes termékeikkel növelték a bödeházi vásárok jó hírét. Lassan olyanok leszünk, mint egy nagy család, beszélgetések, egymásnak örülések, és kedvesség jellemzi a vásárt. Köszönjük mindenkinek aki eljött, és támogatta a térséget. Az arany nyúl pedig külön említést igényel... fogunk még vele találkozni...

Hetési Farsangi Tájséta 2023 

2023. február 18.

Felelevenítjük a farsangi szokásokat! Séta Bödeháza és Gáborjánháza között farsangi jelmezben. Jövőre folytatjuk!