Eseményeink 2021-2022

A korábbi, illetve későbbi események:

Zsitkóc - Bödeháza 

Koccintás és túra 2022 

Hetés Adventi Vásár 2022

Közmeghallgatás 

2022. december 4. 

Hetés Fesztivál 2022

2022. augusztus 10. Pár hangulatkép a Hetés Fesztiválról, sajnos szakadt az eső, ez sokakat visszatartott, hogy eljöjjön, de a hangulat fergeteges volt a KultúrPajtánál... Kiállítás készült a Zala megyei képeslapokból, amit a települések küldtek nekünk...

Tekerj a Zöldbe! 

2022. június 30.

Aktív Magyarország, MAKETUSZ, Tekerj a Zöldbe! 

rendezvénysorozat a Mesés Hetés Egyesület szervezésében - bödeházi indulással


Hetés Élő Szakácskönyv 2022

2022. június 26. - Zsitkóc, Szlovénia

A bödeháziak 2022-ben is kitettek magukért a zsitkóci rendezvényen... kovászos lángos készült, nem kis mennyiségben...

Összetartozás Napja - 2022. június 4. 

Vigh László országgyűlési képviselő szervezésében Bödeházán gyújtottuk meg azt az őrtüzet, amit az összetartozásunk szimbólumaként minden évben a határon meggyújtunk. Utána a határon, majd Zsitkócban is ünnepeltünk. 
Bedő Andrea polgármester köszöntő szavai: 
"Nagy öröm számunkra, hogy itt, ezen a különleges helyen üdvözölhetjük Önöket, nagytiszteletű vendégeinket, polgármestereket, képviselőket, intézményvezetőket, muravidékieket, felvidékieket és a falunk lakóit.

Bödeházán állunk, pontosabban Bödeháza és Szentistvánlak között, a régi határponton, mert Szentistvánlak települést egyszerűen kifelejtették a Trianoni új határok kijelölői. Így a határbódé itt állt ezeknél a fáknál, ahová két évvel ezelőtt, ezt az emlékkövet állítottuk összetartozásunk emlékére. A települést 1922-ben kapta vissza Magyarország, most november lesz 100 éve, hogy a határ újra arra a pontra került, ahová ezután megyünk koszorúzni.

Sokszor felmerül a kérdés, kik is tartozunk össze. Szerintem mindenki, aki magyar nyelvet beszél, akinek Magyarország számít, akik éljenek bár Szlovéniában, érzik azt, amit mi érzünk itt az anyaországban, a hazánk iránti szeretetet.

Voltak már Erdélyből vendégeink, a mai ünnepségen pedig jelen lehetnek a Zsitkóc testvértelepülésünkről, és a dunaszerdahelyi járásból, a szlovákiai Lúcsról érkezett vendégek is.

Az itteniek, a hetési falvakban élők a mindennapjaikban érzik, milyen az összetartozás, s a történelem és illetve a járványügyi határzárás óta tudjuk, milyen az elválasztás is. Szerencsére újra együtt lehetünk, átjárhatunk egymáshoz és ünnepelhetünk, ünnepelhetjük az összetartozásunkat. Itt az emlékkőnél, a határon és majd Zsitkócban is!

Az igazi összetartozás valószínűleg az élet legnagyobb értéke. És nyilvánvaló, hogy nemcsak szerelmi összetartozásról van szó, hanem barátságról, vagy a nehezen meghatározható "közöm van ehhez az emberhez" érzésről is.

Köszönöm, hogy eljöttek, és köszönöm, hogy meghallgattak." 


Hetés Vendégül Lát 2022

2022. május 28-29.

A kétnapos rendezvényhez a támogatást Zala Megye Önkormányzata biztosította az Emberi Erőforrások Minisztériuma EMTE-E-19-0185. számú támogatásával (Kistelepülések kultúrális eseményeinek támogatása) - Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. 

Az első nap képei Szijártóháza, Gáborjánháza, Zalaszombatfa programjaiból...

Rovarhotel Bödeházán

2022. május 27.

A Lenti KSZR, Lapath Gabriella vezetésével és Bödeháza könyvtára összefogott és készített egy rovarhotelt Bödeházán és egyet elvittek a végén a Lenti Könyvtár elé. Árvay Laci segítségével önkéntesekkel hirdettük meg a gyűjtést az anyagokhoz, illetve az összeállításhoz is. Jó volt együtt dolgozni, köszönjük a lehetőséget! 

Mise a Hetés Barátság Parkban


Hetés Húsvéti Vásár 2022

Hetés Adventi Vásár 2021

2021 . december 12. 

2021. december 12-én rendezte településünk meg a Hetési Adventi Vásárt. 

"Nem sokkal a vásár megnyitását követően Végi Csaba esperes osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel, majd Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos gyújtotta meg a harmadik gyertyát az adventi koszorún. Vigh László arról beszélt, hogy Bödeházán hagyományt teremtettek az adventi programmal, hiszen minden vasárnap közösségi esemény keretében gyújtják meg a gyertyákat az adventi koszorún. Arra kérte a települések vezetőit, képviselőit, lakóit, hogy – ha a járványhelyzet engedi – tartsanak hasonló eseményeket, más közösségi programokat, mert ha közösségben éljük meg mindennapjainkat, egymástól kapunk táplálékot "

További részletek a ZAOL-on, köszönjük Korosa Titának a cikket!

Advent 2021

A képviselő-testület úgy döntött, hogy minden vasárnap megtartja az adventi gyertyák meggyújtását, köszönjük szépen Végi Csaba esperesplébánosnak, hogy eljött, és megtartotta a vasárnapokon a gyertyagyújtásokat. 

Közmeghallgatás 2021

1956-os megemlékezés

Köszönjük szépen Nagy Lajosnak, hogy eljött és mesélt a bödeházi 1956-os eseményekről...


Hímző szakkör indítása

Bödeházán 2021. szeptember 30-án 16.00-19.00- ig hímző szakkör.

Fehér Andrea vezetésével hetési hímzést tanultunk, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület támogatásával. 

Köszönjük a lehetőséget!

Nemcsak bödeházi, hanem szijártóházi szakkörösök is jöttek a hímzés hetési öltéseivel, mintakincsével megismerkedni. Festési technikákat tanultunk!

2021. szeptember 3.

Modern és régi...pont mint a falunk szlogenje, hagyomány és fejlődés. Már jó ideje divatos az a fajta festési mód, amivel antik hatást is el lehet érni. Kiváló minőségű festékek vannak, egyik ilyen az Annie Sloan, szerencsénkre Zala megyében, Kisgörbőn is lehet vásárolni (akit érdekel: www.asztalosfabrik.hu ), és workshopot is tartanak, ahol megismerkedhetünk a különböző festési technikákkal, mi egy alaptanfolyamra mentünk el a bödeházi hölgyekkel és falugondnokunkkal. 

Mindenki nagyon jól érezte magát, készültek tükrök, táblák, és nagyon lelkesek lettünk, hogy felújítjuk a faluban a bolt polcait is, s még majd további ötleteink is lesznek. Kreativitás jeles! 

I. Hetés Fesztivál 

2021. augusztus 14.

Bödeháza települése adott helyt az első Hetés Fesztiválnak. A településen kb. kétszázan jelentek meg és érezték jól magukat a hangulatos Fesztiválon. 11 helyi termékes mutatta be és árulta a termékeit, volt kosárkötés, fumu kóstolás, mézeskalácsdíszítés hetési mintával, gyereksarok, étel, ital, jó hangulat... Jövőre folytatjuk! 

A fesztivál keretein belül valósult meg az I. Hetés Fotókiállítás, melynek az online verzióját is elkészítettük. Itt megtekinthető:  https://www.meseshetes.hu/fotogaleria/ 

A rendezvény teljes fotógaléria a képre kattintva elérhető a Mesés Hetés Facebook oldalán: 

Virágok Bödeházán

Nagyon sok zöldterülete van a településünknek. Egyrészt nagyon jó, hogy ilyen zöldek vagyunk, másrészt sok ráfordítást is igényel a területek karbantartása. Az idén az egynyári növények helyett évelőket választottunk, és igyekszünk vigyázni rájuk, hogy egyre szebbek és virágosabbak legyenek a területeink. A növényeket azóta kiültettük, és eddig a kaszálásokat, és a nagy hőséget is túlélték, jövőre folytatjuk a virágosítást. 

Az országgyűlési képviselőnk kerékpáros bejárása Bödeházán

Vigh László országgyűlési képviselő minden nyáron a parlamenti időszak szünetében kerékpárral szokott elmenni a településeire, és bejárja azokat. Az idén Bödeházára is eljutott. Ugyanezt a napot választotta a lenti Vörösmarty iskolának a kerékpárostábora is a látogatásra. Így a kerékpárosok teljesen véletlenül a Hetés Barátság Parkban találkoztak! 

Nagyon szép nap volt, jót beszélgettünk, és az országgyűlési képviselő minden utcánkat bebiciklizte. A képviselő-testületünk teljes létszámmal bödeházi címeres pólóban képviselte a településünk összes lakóját. 

Ha július, akkor diákmunkások! 

Egy hónapig két diákmunkása is lehetett Bödeházának Kinga és László. A diákmunkások foglalkoztatásának célja, hogy Hetésben minél több fiatal találja meg azt, amitől itt vonzó élni, és ha a tanulmányai ideiglesen el is szólítják térségünkből, tudják, hogy itthon jó, és jöjjenek vissza a településünkre. Nem mellesleg célunk volt az is, hogy a segítésünkön túl korszerű ismereteket kapjanak. Tanultak fotókról, fotózásról, plakátokról, képeslapokról és egyéb kiadványok tervezéséről. .Foglalkoztunk weboldalak készítésével, tartalom előállításával. Illetve rendeltünk be fát a Hetés Barátságparkban, voltunk a Kódisállásos házban, és elkezdtük ott is a rendrakást, kerestük az értéket a régi házban. S ez bizony nem is volt könnyű a sok kosz alatt, de megtanulták a diákok azt is, hogy van olyan munka is, amit a nemesebb cél érdekében is el kell végezni, nem lehet folyton laptop mellett ülni. 

Az ő tevékenységüknek köszönhető, hogy a rendelkezésünkre álló tanösvénytáblák három nyelvű anyaga felkerülhetett a weboldalra - a bödeházira és a Mesés Hetés oldalára is, így a sok információ nem veszik kárba, a turisták előre tudnak tájékozódni. 

https://bodehaza.webnode.hu/hetes/ 

De mindemellett elkészült a közösségi komposztáló is. Pár kép...

Főzőcsapat Bödeházáról

A zalaszombatfai falunapon Baranyai János falugondnok és családja vállalta, hogy képviseli településünket a főzőcsapatok közt. 

Jani receptje titkos, el kell menni legközelebb megkóstolni a főztjét, szerintünk nagyon finom volt! 

A települést a címerrel és Hetés logóval ellátott pólókban képviselték. 

Bödeházi fumu a Fumu Fesztiválra

S elérkezett az idő, amikor Bödeházán is meg kellett mutatni, hogy tudunk fumut sütni. A Fumu Fesztiválra felkértek településeket, hogy vigyenek egy-egy fumut. Zsitkócban a Gál Marija nagyon szép fumut készít, és bátran nekiálltunk mi is a sütésének. Kicsit azért aggódtunk,milyen lesz, de igazán jól sikerült. A formázásnál a bödeházi címerről a tőzikéket is a baba kezébe formáztuk. S az íze? Hát állítólag nagyon finom volt, de inkább meg kell kóstolni a következő lehetőségnél... A fumuról bővebben itt lehet olvasni: 

https://www.meseshetes.hu/l/fumu/ 

Cap-CROSS-plan project

2021. június 25-én Zalaegerszegen szervezték meg a második általános érdekelt felek találkozóját. Bödeháza település képviseletében Bedő Andrea polgármester vett részt az eseményen. Elsőként a következő uniós időszakra tervezett operatív programokat mutatták be, majd a résztvevőket értesítették az Interreg Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020. turizmusfejlesztéseiről szóló felmérésének eredményeiről. 

Bödeháza csatlakozott, aláírta az együttműködési nyilatkozatot a megyével. 


Hőségriadó - dinnyével 

2021. június 25.

A tisztifőorvos hőségriadót rendelt el. A település képviselő-testülete úgy döntött, hogy a helyieket a hőségriadóra tekintettel hazai finom dinnyével lepi meg. MIndenki nagyon örült a meglepetés dinnyének, és ígérte, hogy továbbra is vigyáz magára. A falugondnoki busszal mentünk a dinnyéért, és hordtuk ki a faluban. 

Kerékpáros diákok Bödeházán

2021. június 11.

A Lenti Vörösmarty Általános Iskolából Szőkéné Csuka Edit elhozta az osztályát kerékpárral Hetésbe, konkrétan Bödeházára, ahol a polgármester várta őket, mesélt mekik Hetésről, a faluról, és a kultúrnál hagyva a kerékpárokat tettünk egy falusétát, ki a határig, a Hetés Barátság Parkig, ahol jelenleg nem lehetett átmenni a határon, beszéltünk történelemről, szokásokról, hagyományokról, a faluról. S kóstoltak hetési kemencében sült hetési perecet is a diákok, majd délután a faluotthon udvarán a sportolás, játék is megvolt. Kellemesen elfáradva indultak vissza a diákok Lentibe, ahol még egy fagyizás is várt rájuk! Szeretettel várjuk őket máskor is! 

Eper

Megszerveztük, hogy aki a faluban igényelte, hoztunk neki a falubusszal epret, nem permetezett, gondozott, közeli gazdaságból befőzésre, illetve saját fogyasztásra. 

Trianon 101. évfordulója

2021. június 4-én a járványhelyzet miatt egy koszorút helyeztünk el a szentistvánlaki trianoni emlékkőnél, és részt vettünk a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség által szervezett a Hetés Barátság Parkban történő koszorúzáson. 

A képen balról jobbra: Pácsonyi Imre, Zala megye alelnöke, Horváth Ferenc a MMÖNK csúcsszervezetnek elnöke, szlovéniai nemzetiségi országgyűlési képviselő, Bedő Andrea Bödeháza polgármestere, Végi Zsuzsanna, Bödeháza alpolgármestere, Ladislav Baci, Zsitkóc Helyi Közösségének Elnöke.

Lomtalanítás

2021. június 3-án településünkön lomtalanítás volt, így mindenki kitehette azokat a holmikat, melyeket feleslegesnek ítélt. Jövőre megismételjük. 

Bödeháza búcsúja

2021. május 16. 

A pandémiás helyzet miatt csak ünnepi szentmisét tartottunk. Negyvenen vettünk részt Végi Csaba esperesplébános szentmiséjén, amit a bödeházi kápolna "Urunk mennybemenetele" búcsúján celebrált. Köszönjük mindenkinek, aki eljött és részt vett a falu ezen szép ünnepén. 

1. Hetési Falusi Fotózás

2021. május 15.

Régen, amikor nem voltak mobiltelefonok, fényképezőgépek a családokban, a fényképész megérkezett a faluba, felállította a díszletet és aki szeretett volna fényképet, emléket, csinosan felöltözött, és elment fotózkodni, így készültek nagyanyáink gyönyörű portréi. Mai modern korunkban sokan fotóznak, sok fotó, szelfi készül, de nem hívjuk elő őket, és csak valamilyen digitális adathordozón várják, mikor nézzük meg őket. A régi hagyományokat éltük meg újra immár modern formában. Összehordtuk a Kultúrpajta alá népi mintás padot, hatalmas virágcsokrot, bőröndöt, gyertyatartót, képkereteket, labdát, kerékpárokat, sőt a falugondnok, Baranyai János elhozta otthonról az egyik kézhez szoktatott tyúkját is, sőt előkerült a falu kutyája, Pityör is. A kemencében langali sült, a fényképész, Bollér Krisztina pedig profi munkát végzett. Ezek még a mi képeink, csak a hangulatot ábrázolják. 

Falugondnoki busz átadása

2021. április 30.

Baranyai János falugondnok
Baranyai János falugondnok

A Magyar Falu Program keretében pályáztunk a falugondnoki buszok pályázatán és elnyertük azt a falubuszt, amihez falugondnoki szolgáltatás is járul. A busz értéke: 13.052.960 Ft és a pályázatnak megfelelően van felszerelve. Az átadást, 2021. április 30-án a pandémiás helyezt miatt csak szűk körben, sajtónyilvános eseményként tartottuk meg, de ezúton is köszönjük mindenkinek a támogatást! Mi nagyon örülünk a busznak! 

2021. május 1-től indult a falugondnoki szolgáltatásunk, melyről itt a honlapunkon külön menüpontot találnak! 

A Zalai Hírlapban Korosa Titanilla cikkéhez, kérem, kattintson a képre itt alul. 

2021. március 

A havi hírlevél kikerült még húsvét előtt a lakókhoz. A hímzőszakkör meghirdetése szerepel benne, illetve a tavaszi dekorációk is az adott témákhoz kapcsolódóan. 
A falugondnoki szolgáltatás 2021. május 1-től indul, a falugondnok kiválasztása során az állást Baranyai János helyi lakos tölti be. 

Mellékletben a lakók megkapták a rendeletünket, ami az avar és kertihuladék elégetését engedélyezi a munkanapokon szerda kivételével és szombaton. Figyelembe véve az aktuális tűzgyújtási lehetőségeket. 

Március 15.

Saját kokárdával

Az ünnep, az 1848-as forradalom. Mindenkinek mást jelent, s ugyanakkor van benne valami közös, talán az, hogy büszke magyarok vagyunk. Részlet Petőfi verséből:

Magyar vagyok. Legszebb ország hazám
Az öt világrész nagy területén.
Egy kis világ maga. Nincs annyi szám,
Ahány a szépség gazdag kebelén.
Van rajta bérc, amely tekintetet vét
A Kaszpi-tenger habjain is túl,
És rónasága, mintha a föld végét
Keresné, olyan messze-messze nyúl.

Magyar vagyok. Természetem komoly,
Mint hegedűink első hangjai;
Ajkamra fel-felröppen a mosoly,
De nevetésem ritkán hallani.
Ha az öröm legjobban festi képem:
Magas kedvemben sírva fakadok;
De arcom víg a bánat idejében,
Mert nem akarom, hogy sajnáljatok..."

Büszkék vagyunk a hazánkra, büszkék vagyunk falunkra, és büszkék vagyunk otthonunkra.

A mi falunk a határszélen található, identitásunknál megjelenik Hetés, a szlovén oldalon élő muravidéki magyarok, de többnyelvű lakosságunk miatt megjelenik európaiságunk is, s ez  jól megkülönböztet bennünket mindenki mástól. Szeretjük, a schengeni határokat, hogy szabadon járhatunk-kelhetünk. 

Ezért küzdöttek 1848-ban is, a szabadságért. Mi ezt itt a határszélen a történelmünk eseményeinek fordulatai alatt jól megtanulhattuk. Talán ezért tudjuk nagyon értékelni március 15-ét, ami szimbólummá vált az elmúlt évek alatt. Pozsony helyett Budapest lett a fővárosunk, a hivatalos nyelv a latin helyett a magyar lett, és még nagyon sok mindent köszönhetünk ennek az esős napnak, mely a szabadságharc kezdete volt. Petőfi a nap eseményeit leírta naplójában, és ezzel zárta a bejegyzését: "Ez volt március 15-e. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben." Igaza lett. Nagyon szép ünnepet kívánunk mindenkinek! 

Az ünnepről további információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/1848%E2%80%9349-es_forradalom_%C3%A9s_szabads%C3%A1gharc

2021. február

Kezdődik a tavasz, virágoznak a hóvirágok, a településünk címerében lévő tőzikék, és már az ibolyák is...

A falugondnoki buszunk már megérkezett Zalaegerszegre, és folytatódik a felkészítése a használatra a Magyar Falu falubusz pályázatának megfelelően. 

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a maszk használata, bármilyen kicsiny a falunk a szabadtéren is kötelező. Kérjük a szabályok betartását! 

Köszönjük szépen mindenkinek az együttműködését! 

Álláshirdetés - Falugondnok

Bödeháza Község Önkormányzata a Falugondnoki Szolgálat működtetéséhez falugondnokot keres. Az álláshirdetés megtalálható a Közigálláson

Kihirdetésre került a faluban minden háznál, illetve a környező települések hirdetőtábláin, illetve a részletes kiírás itt is olvasható: Falugondnoki állás Bödeházán

Jelentkezés határideje: 2021. március 9. 
Elbírálási határidő: 2021. március 19. 

Nyereményjáték - nyertesünk


Fehér Andrea göntérházi lakos nyerte a februári nyereményjátékunk Mesés Hetés Special Edition - Toblerone 4,5 kg-os kiszerelésű csokiját. A határon lévő Hetés Barátság Parkunkban megtörtént az átadása is. Gratulálunk nyertesünknek! 

Nyereményjáték szabályzat 

Bödeháza Község Önkormányzatának Facebookos nyereményjátékainak általános szabályzata itt olvasható: https://bit.ly/3tRNW6W 

A konkrétumok mindig a posztnál olvashatók. 

1. nyereményjáték -
2021. február 12 -én meghirdetve. Lejár 2021. február 21-én. 
Eredményhirdetés: 2021. február 22-én. 

Játék a Facebookon - 

https://www.facebook.com/meseshetes/photos/a.640919105968509/3788036471256741 

2021. január

Megérkezett az igazi tél. A zárt Facebook csoportunkban Heti Könyvtárral könyvajánlókat írunk, hogy fellendítsük a könyvtárunk forgalmát. 

Fontosnak tartjuk, hogy a hideg időszak ellenére és a Covid19-es járvány ellenére se magányosodjanak el lakóink, így folytatjuk a havi levelek küldését, tájékoztatjuk lakóinkat a terveinkről, folyamatainkról. 

Az éves költségvetés és rendezvények tervezése zajlik a faluban januárban.