Eseményeink 2019-2020

A következő évek eseményei: 

Év vége

Boldog új évet kívánunk! 

Az év végén a hírleveleket összefogva egy számmal búcsúztattuk az óévet. A közmeghallgatás után még a karácsonyi ünnepek előtt kivittük a hírlevelet. 

Az adventi ünnepeket pedig az egészségmegőrzés jegyében heti szinten ünnepeltük a falunk lakóival együtt. 

Falunk szülötte, Végi Csaba esperesplébános pedig lelki táplálékkal látta el a lakókat és Hetés közösségét, hogy meghitté tudjuk varázsolni a karácsonyi ünnepkört a járványhelyzet ellenére is. 

Boldog új esztendőt kívánunk mindenkinek! 

Közmeghallgatás 2020

Online verzió

H I R D E T M É N Y

Tisztelt Állampolgárok!

Tisztelettel tájékoztatom a lakosságot, hogy a veszélyhelyzet miatt nem tartható meg a közmeghallgatás.

Ugyanakkor annak nincs jogi akadálya, hogy az állampolgárok írásban éljenek a kérdés feltevés és javaslattétel jogával.

Kérdéseit, javaslatait felteheti írásban 2020. december 15-ig

levélben: a Rédicsi Közös Önkormányzati Hivatal 8978 Rédics, Vasút utca 10 sz. címre, vagy a hivatal kapuján elhelyezett postaládába vagy e-mailben: kozoshivatal@redics.hu e-mail címre

Rédics, 2020. november 26.

(: Bedő Andrea :) sk.

polgármester

Hetési Tájház lehetősége

Nyertünk a Magyra Falu Programon

Lehetőséget kaptunk egy Hetési Tájház kialakításához. 2020. novemberében megszületett a döntés a beadott pályázatra.

A Magyar Falu programnak köszönhetően településünk elnyerte azt az összeget, mellyel meg tudtuk vásárolni a szentistvánlaki falurészen található Petőfi utca 40-es szám alatt látható kódisállásos házat. 

A Magyar Falu Program "Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása" című pályázatán településünk 3.680.460 Ft vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. 

A Cseke család birtokában volt a ház, Cseke Józsefné dédpapája építtette még 1907-ben. Jelenleg a ház 113 éves, és megvannak a gazdasági épületei is, így jól jellemzi az akkori építkezést, így egy gyönyörű népi építészeti emlékkel lett gazdagabb a falu. A ház felújításra szorul, amit önkéntes munkával, illetve önerőből, valamint pályázatok segítségével szeretnénk megvalósítani. 
A kulcs átadása megtörtént, ahol a család és a képviselő-testületen kívül csak Vigh László országgyűlési képviselő volt jelen a járványügyi helyzet szabályozása miatt. 
Cikk a Zalai hírlapban: https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tajhazza-alakitjak-a-vasarolt-ingatlant-bodehazan-4717744/

Részvétnyilvánítás

Megrendülten tudatjuk, hogy elhunyt Büki László, aki több cikluson keresztül is volt településünk, Bödeháza polgármestere. 

A településünk saját halottjának tekinti. 

Gyászmise 2020. november 10-én 14.00-kor a gáborjánházi templomban, temetése pedig 15.00-kor a bödeházi temetőben lesz. 

Bödeháza Község Önkormányzata és a falu lakóinak nevében ezúton fejezzük ki őszinte részvétünket és együttérzésünket a gyászoló családnak, barátoknak.

2020. október

Gyümölcsöskert a falu közepén

Felmértük a falunkban a veszélyes fákat, és meghoztuk a döntést a kivágásukról. Ugyanakkor ültetni is szeretnénk! Így elkezdtük, a bödeházi kápolna melletti telek a miénk, és eddig is voltak rajta gyümölcsfák. 

Most a régi fák mellé fiatal oltványok is kerültek, csupa régi fajta gyümölcs: mézkörte, vajkörte, vérbélű körte, tüskés körte, batul alma, piros pogácsa alma, mosánszki alma, cseresznyemeggy. 

Jövőre folytatjuk, és vigyázunk a kertünkre. Jani elültette a fákat, Denis pedig már készíti a feliratokat!  

2020. szeptember

Motorosok Bödeházán

A söjtöri motorosok eljöttek a túrájukon egészen a határig, sajnos a határzár miatt nem mehettek tovább. Így a Hetés Barátság Parkban töltötték ki a totójukat, és a Trianon 100 -as emlékkőnél koszorúztak. Megígérték visszajönnek a határzár feloldása után is. 

2020. július -augusztus

Spontán kemencézés

Bár terveztünk közös kemencézést, az sajnos elmaradt, de szerencsére az udvar nyitva és a ráérő helyiek tartottak egy spontán délutánt, ahol a pajtába kihelyezett pingpongasztal és csocsó is használatba került. 

2020. június

Az elfelejtett falu - TRIANON 100

A Trianoni szerződésben elfelejtkeztek a falunkról, pontosabban a szentistvánlaki részről. Egyszerűen kimaradt az összeírásnál. 

Megemlítették Zsitkócot, ami ma Szlovéniához tartozó muravidéki, zömében magyarlakta település, és megemlítették Bödeházát, amit Magyarországnak meghagytak a szerződésben. Szentistvánlak kimaradt. Így a határőrbódé, a két falu közt volt, amíg el nem döntötték a valódi határt. 

A pontos történelmi részletekhez ajánlom Tímár Gábor cikkét, és a térképeit a cikkből: 

https://trianon100.hu/blog-cikk/a-magyar-szerb-horvat-szloven-hatar-veglegesitese 

A Trianoni Emlékkő megáldásának rendezvénye különleges alkalom volt. Hetés egy olyan falujának, Bödeházának a területén álltunk, ahol a történelem mély nyomokat hagyott. Sokan elmentek már az itt álló 1910-es kereszt mellett, s látták a táj szépségét, de nem érezték át a korábbi szétválasztás szomorúságát.

Hetés települései, köztük Bödeháza 2015-ben elnyerte az Európa Tanács Táj Díját, mert sikerült újra összekapcsolni Hetés falvait, melyet a trianoni határ kettévágott és a amelyeket a Vasfüggöny idejében elszigeteltek egymástól. A jelenlegi járványhelyzet miatt mindenki átérezhette, milyen is volt ez. Ahol az emlékkövet elhelyeztük, ott volt a HATÁR és a szerződésben elfelejtették azt a falurészt, amely a kővel szembeállva balra helyezkedik el, s sokan ma is Jósecznek hívják, akkori nevén Szentistvánlak. A mostani határ mely a Hetés Barátság Parkban található, 1922-ben véglegesedett.

A Trianon 100 éves évfordulójának állítottunk emléket, hogy mindenki emlékezzen - ÖSSZETARTOZUNK.

Magyarországról jelen volt: Vigh László Kormánybiztos, a térségünk országgyűlési képviselője,  Pácsonyi Imre, Zala Megye Közgyűlésének alelnöke, Végi Csaba esperesplébános,  aki az emlékkő megáldását végezte, a Rédicsi Közös Hivatalhoz tartozó települések: Rédics, Baglad, Belsősárd, Gáborjánháza, Gosztola, Külsősárd, Lendvadedes, Lendvajakabfa, Resznek, Szijártóháza, Zalaszombatfa polgármesterei és képviselői, Bödeháza lakosai, családjaik, és a helyi képviselő-testület: Bedő Andrea, Végi Zsuzsanna és Büki Lajos

Nagy örömünkre szolgált, hogy megnyílt a szlovén-magyar határ, és el tudtak jönni hozzánk muravidéki barátaink is Szlovéniából:  Horváth Ferenc, magyar nemzetiségi országgyűlési képviselő, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Elnöke, Baci Zsuzsanna alelnökasszony, Magyar Janez Lendva Község polgármestere, Varga Edit, Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökasszonya, Soós Mihály, a Magyar Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója, Ladislav Bači, testvértelepülésünk, Zsitkóc előljárója  és Göncz László történész, aki előadást is tartott az ünnepen a történelem Trianonhoz és a helyhez kötődő eseményeiről.   

Szép, elmélyült megemlékezés volt az ÖSSZETARTOZÁS jegyében!

2020. május

Amikor a falu búcsúja online lett megtartva...

Sajnos a Hetés Vendégül Lát programjai elmaradtak, így a Falu búcsúja is. Azt gondoltuk, hogy ez így nem járja, túl régóta be vagyunk zárva, ezért készítettünk emléklapot a búcsúra. 
Megkértünk a plébános urat, Lendvai Zoltánt, hogy legyen kedves kijönni a kápolnába, áldja meg az emléklapokat, és süttettünk kemencében perecet, amit a búcsú napja előtt, elvittünk a házakhoz, szigorúan maszkban és kesztyűben. 

Mindenki nagyon örült a gesztusnak és a friss hetési perecnek, hiszen érezhetik a családok, hogy nincs senki magára hagyva nehéz, embert próbáló helyzetben sem. 

Az Emléklap szentelése

Az emléklapon a Bödeházi kápolna oltárképe van, mely Urunk mennybemenetelét ábrázolja. 

A szentelést videóra vettük, itt megtekinthető:

https://www.facebook.com/607324925994594/videos/852258485264532 

2020. április

Járvány és a nyúl...

A járványhelyzet ellenére a Húsvét nem maradt el Bödeházán. Denis és Klaudija Szlovénia helyett itt töltötték hétköznapjaikat, és meglepték a falut a nyulakkal és a hetési mintás tojásokkal. 

A járványban a legrosszabb a bizonytalanság, ezért folyamatosan kommunikálunk a zárt Facebook csoportban, de olyan jó a lakóktól ilyen gesztusokat kapni, mert azt mutatja, hogy az élet nem áll meg, s a húsvéti nyuszi is idetalál hozzánk. 

Már csak azt nem tudjuk, hogy sikerül-e megtartanunk a Hetés Vendégül lát gasztronómiai vásárt a jövő hónapban. Mi mindenesetre tervezzük, aztán meglátjuk...

2020. március

... s jött a Covid-19 járvány ... 

...már nagyon terveztük, hogy készülünk közösen a húsvétra, de aztán a terveinket elsöpörte a járványhelyzet. 

A falu lakóinak maszkot osztottunk, és folyamatosan kommunikáltunk velük. Ekkor lett egy zárt Facebook csoportja a falunak, ahol a lakóink, családjai, és az itt lévő házak tulajdonosai, illetve elszármazottak veszünk részt. 

A járványhelyzet s sok rossz mellett jót is hozott. A megnyitott csatornákon lévő kommunikáció, a bezártság, a falunkat egymás felé is fordította. S bár külön házakban, de együtt voltunk a márciusi napokban is. 

2020. február 29. - Fánksütés 

Fánksütés és farsangi szokások Bödeházán

Második levelünkben beszámoltunk a Zalai Falvakért Egyesület HOUSES - Tájházak projektjéről, és volt egy mellékletünk is, melyben Káldiné Zsálek Vali, településünk lakója írta le a farsangi szokásokat. 
A hónap végén pedig felkészültünk a fánksütésre. Egy szlovén és egy magyar recept alapján készültek el a fánkok, és mindenki elmondta, hogy készíti ő a fánkot, a nagymamák és nagypapák elhozták az unokákat is. S nagyon jól éreztük magunkat a rendezvényünkön. Ünnepeltünk szülinapot is, és a következő szám mellékleteként a recepteket elküldjük közösségünk azon tagjainak is, akik nem tudtak részt venni a rendezvényen. 

2020. február 1. - Találkozik Bödeháza

Közös beszélgetések a falunk lakóival

2020. február 1-én találkoztunk a falu kulturotthonában, hogy elkezdődjön egy párbeszéd a falu lakói között. Kíváncsiak voltunk mit szeretnénk, MI együtt. Hiszen a falu 2020-as költségvetésének a tervezése zajlik, s fontos tudni, hogy mire van szükségünk. 

A délután jó hangulatban telt, s nagyon jól éreztük magunkat. Már decemberben megbeszéltük, hogy havi hírlevélben tájékoztatjuk a lakosságot, hogy mi történik településünkön, s sokan felajánlották önkéntes tevékenységüket is a település programjainak segítéséhez. 

Nagyon jó csapat alakul... A képeken mi beszélgetés közben és a második legifjabb a faluból... és a legidősebb a 88 éves Margit néni akit megköszöntöttünk a születésnapján! 


2020. január - Interreg - Houses

Tájegységünk és Bödeháza újabb lehetősége a Zalai Falvakért Egyesülettel

2020. január 31-én Bödeházán a a szlovén-magyar határon található Hetés Barátság Parkban találkoztak azok a projektpartnerek, akik az idén 30 éves Zala Falvakért Egyesület partnereiként nyertes pályázatot adtak be az Egyesület Houses - Tájházak Útján lévő pályázatára, melynek célja tájházak, tájegységek és hotelek közötti együttműködések kialakítása, turisztikai csomag létrehozása. 

A határról Gáborjánházára érkeztek és az ottani Hetési Értékek Házában nézték meg a gyűjtött népi tárgyakat, és bögréjükbe a sparhelten főtt teát is kaptak a nosztalgikus élményhez, majd Zalaszombatfán folytatódott az esemény, ahol fumut kóstoltunk, és az ottani Szőttes múzeumban zártuk a napot!

A találkozón a Zalai Falvakért Egyesület, a Lenti és Térsége Turisztikai Egyesület, Bödeháza, Gáborjánháza és Zalaszombatfa, Lendvajakabfa polgármesterei, és a kehidakustányi másik nyertes delegációja kezdte meg közös munkáját a projekt, a hetési értékek megismerésével, a Thermal Hotel Balance**** Lenti bemutatkozásával és az értékesítési szempontok megismerésével. 


2019. december - Koccintás és túra

... a szlovén - magyar határon

Minden évben 2004-től a határon (Szlovénia-Magyarország) a két szomszédes település - Bödeháza és Zsitkóc megtartja az évzáró és újévköszöntő barátságos rendezvényét. Pár éve már nem csak út van a határon átvezetően, hanem egy Park is. A Hetés Barátság Park. Ebben az évben is túrát szerveztünk Zsitkócról, amely felmegy a riganyóci kilátóhoz és a magyar-szlovén határsávon jöttünk le a parkba, ahol már vártak minket, akik nem tudtak velünk jönni túrázni. A 425-ös határkőnél... Az idén 10.00-kor kezdtük a parkban a fűtést és 11.30-kor indulunk Zsitkócról. A Koccintáson több, mint 400-an voltak jelen, és az elöljárók köszöntötték az új évet sok örömet kívánva mindenkinek. Volt aki Innsbruckból jött haza, voltak Lichtensteinből is, és ígérték jönnek jövőre is. Köszönjük Vigh László miniszteri biztosnak, a magyar térség országgyűlési képviselőjének, Marjan Kardinar Dobronak polgármesterének, Magyar Janez Lendva polgármesterének, Varga Edit DMÖNK elnökasszonyának, a hetési polgármestereknek - Pantó László Gáborjánháza polgármesterének, Szabó Zoltán Zalaszombatfa polgármesterének, Horváth László Lenti polgármesterének, Horváth Zoltán Tófej polgármesterének, Könyves Gábor Söjtör polgármesterének hogy megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. A hetési települések csapatai és a Road Wanderers Túra Chopper Motoros Club Egyesület a Lenti Mocorgó Egyesület, a Turistično društvo Palinka Čentiba kerékpárosai is és még sokan, akit itt nem tudunk felsorolni de mindenkinek hálásak vagyunk, hogy jött és emelte a rendezvény színvonalát. Jó volt együtt. Tavaly bevált, hogy a környezetünk védelmében saját bögrét hoztatok. Az idén is hoztátok. Nagyon szépen köszönjük, hogy velünk vigyáztok a csodaszép környezetünkre. A szervezők csapatai segítették a rendezvényt. Mindenkinek köszönjük munkáját, segítségét! Bedő Andrea Bödeháza polgármestere és Baci László Zsitkóc HK elnöke

2019. december - Közmeghallgatás

...az Advent jegyében

Ünnepre készülve Bödeházán ...
Ünnepre készülve Bödeházán ...

2019. december 8-án, adventvasárnap tartotta közmeghallgatását a nemrégiben megalakult képviselőtestület. 

A hivatalos rész után a hangulatot az Advent határozta meg, s egy jó beszélgetés ezek után. 

Az Adventi koszorún a következő gyertyát Végi Csaba esperes gyújtotta meg, az adventi énekekkel pedig a a lenti Nefelejcs Dalkör örvendeztette meg a jelenlévőket, sőt közös éneklés is volt. Dr. Zsálek Judit Radnóti Miklós Nem tudhatom... című versét szavalta el, jelképezve mindannyiunk e tájhoz kötődését. Köszönjük szépen mindannyiuk közreműködését. 

Nagyon kellemes délután volt, s tervezzük ezután havonta találkozunk.