Kódisállásos házak Hetésben

2021.04.11

A kódisállás egy speciális építészeti forma, az oldalhomlokzat sajátos eleme a bejárat elé épített, fedett kis csarnok, aminek nyeregtetejét két klasszicizáló oszlop tartja, a bejárati lépcső felett timpanonnal. 

A hetési kódisállások

A népnyelvben kódisállásnak nevezett előtér a régi építkezésben csak a Dunántúl nyugati szélén ismert, de századunkban az ország belső részeire is eljutott, így a Felföldre is, ahol az egykori kisnemesi kúriákat díszítette. Itt a nyugat-dunántúli végeken az őrségi kódisállásokhoz képest a hetésiek szűkebbek, nem három, csak két oszlopuk van. 
Bödeházán két ilyen ház maradt meg eredeti szerkezetében, mindkettő 1907-ben épült. A legtöbb kódisállásos ház kódisállása beépítésre került a Kádár-kockák idejében, hogy bővítsék a lakóingatlanok alapterületét.

Az önkormányzatunk abba a szerencsés helyzetbe került, hogy a Magyar Falu Program keretein belül meg tudtuk vásárolni az egyiket. Így meg tudjuk őrizni eredeti állapotában. 


A falu kódisállásos háza 

Az önkormányzat kódisállásos háza - tájház 

Hetésnek nincsen tájháza. Nagyon jó lehetőség volt a Magyar Falu Programban az MFP-EIM/2020 Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása című pályázata. A pályázat értéke: 3.680.460 Ft. 

Hagyomány és fejlődés

A ház felújításra szorul, de a település lakói szeretik, az eredeti tulajdonosok, a Cseke család is örültek, hogy a háznak ilyen élete lesz a továbbiakban is. Bent hagyták a régi bútorokat, kaptunk szőtteseket is. A továbbiakról is majd beszámolunk...